- Açıklama
- İnceleme (0)
Açıklama
Malumunuz olduğu üzere 17/10/2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 7188 sayılı Kanunun 5’inci maddesiyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa Ek 41’inci madde ilave edilmiştir. Bu çerçevede “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı” başlıklı 41’inci maddede sınava ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Bu kanuna istinaden Adalet Bakanlığı Yönetmelik çıkarmıştır.
Yönetmelik, 32540 sayılı “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği” künyesiyle 08/05/2024 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Yönetmeliğin 2’nci maddesine göre, 24/10/2019 tarihinden sonra yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31/3/2024 tarihinden sonra mezun olanlar yukarıda ismi zikredilen sınavlara tabi olacaktır.
Yönetmeliğin 6’ncı maddesine göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nisan ve Eylül aylarında olacak şekilde yılda iki defa; İdari Yargı Ön Sınavı ise sadece Eylül ayında olacak şekilde yılda bir defa ÖSYM tarafından yapılacaktır.
Adli yargı, idari yargı, kaymakamlık, KPSS ve diğer kariyer sınavlarına hazırlıkla ilgili kitap yazma tecrübemiz takribi 25 yıl civarındadır. Başka bir ifade şekliyle esasen biraz önce ifade edilen sınavlarla ilgili hazırlanan kitaplardan ilk-öncü kitaplar arasında bizim kitaplarımız yer almaktadır. Binaenaleyh tecrübemizi Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavları için sizlerle paylaşmak asli gayemiz olmuştur.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavlarında da ilk ve en öncü kitap yazma heyecanı ile bu kitabı sizlere sunmaktayız.
Kitabın hazırlanmasında soru dağılımının dikkate alınmasının yanı, sıra soruların; konuların tamamını kapsayıcı ve konu tekrarlatıcı mahiyette olmasına da özen gösterilmiştir. Pek tabii ki kitabın, mevzuat ve yargı karaları itibarıyla da en öncü ve güncel kitap olduğu muhakkaktır.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının İdare Hukuku (6) ve İdari Yargılama Usulü (4) puan-soru esasına göre icra edileceği mevzuatta ifade edilmiştir. İdari Yargı Ön Sınavının ise İdare Hukuku (10), Türk İdari Teşkilatı (6), İdari Yargılama Usulünün (8) puan-soru esasına göre icra edileceği ifade edilmektedir. İfade edilmelidir ki her iki sınavın soru muhtevaları hemen hemen aynıdır. Şu farkla ki, İdari Yargı Ön Sınavında, Türk İdari Teşkilatı ayrıca hesaba katılmıştır. Lakin Türk İdari Teşkilatının İdare Hukuku içerisinde yer aldığını söylemeye dahi gerek yoktur. Öyleyse sınavlardan ikincisinin; konu kapsamı itibarıyla ilkiyle aynı, fakat soru adedinin faklı yapılandırıldığı anlaşılmaktadır.
Hukuk Mesleklerine Girişi ve İdari Yargı Ön Sınavıyla ilgili daha detaylı açıklama kitabın önsözünde yer almaktadır.
Şimdiye dek dile getirilenler muvacehesinde elinizdeki bu kitap hazırlanmıştır. Kitabın hazırlanmasındaki maksadın hâsıl olmasının en asli gayemiz olduğunu belirtir, hepinize üstün başarılar dilerim.
Haziran / 2024
“HMGS İdare Hukuku – İdari Yargılama Hukuku Soru Bankası Monopol Yayınları” için yorum yapan ilk kişi siz olun
İnceleme yazabilmek için oturum açmalısınız.
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.